diet guna telur rebus

Tips Diet Guna Telur Rebus, Jika Ikut Rutin Ini 2 Minggu Berat Anda Akan Hilang 10 Kg

Kalau bercakap pasal kurus, biasanya kaum wanita sanggup berbuat apa saja. Jika kita suruh mereka berjaga, sampai pagipun mereka sanggup. itulah pentingnya kurus. Kurus itu cantik. Kali ini kami akan kongsikan tentang khasiat telur rebus dan bgusnya jika anda amalkan diet telur rebus.

Terlalu ramai wanita yang mencari cari formula untuk kurus. Terutama mereka-mereka yang baru habis berpantang selepas melahirkan anak. Ada yang sanggup berhabis asalkan mereka kembali langsing. Sebenarnya anda tidak perlu risau kerana anda hanya perlu amalkan diet telur rebus. Disamping itu juga anda telah menyerapkan khasiat telur rebus ke dalam diri anda.

Kini anda tidak perlu lagi membuang duit beratus atau beribu hanya kerana nak kurus setelah mengetahui tentang diet telur rebus. Diet ini tengah hot jadi anda cubalah betul-betul mana tahu rezeki anda di sini. Bila dah kurus, suami sayang dan tidak melepak di kedai kopi lagi.

Telur rebus

Biasanya kaum lelaki sahaja yang suka makan telur separuh masak diwaktu pagi. Ianya untuk mengekalkan tenaga. Anak-anak pula suka makan telur mata kerbau atau telur dadar. Telur rebus ramai tidak menyukainya kononnya jika terkeluar angin, baunya!!! Selain telur separuh masak, telur rebus juga mempunyai khasiat yang tersendiri jika diamalkan.

Telur rebus mengandungi sekitar 70 kalori iaitu lebih dari 6 gm protein berkualiti tinggi serta mengandungi lemak tak tepu dan sejumlah besar vitamin D. Telur rebus mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan. Ia kaya dengan potassium, zat besi, folik, vitamin E, zink dan protein.

Pengambilan telur rebus juga menyebabkan anda merasa kenyang dalam waktu yang cukup lama dan juga dapat mengawal nafsu makan anda.

KHASIAT TELUR REBUS

Berikut adalah khasiat telur rebus jika diamalkan secara konsisten:

1. Menjaga Kesihatan Mata

Jika anda mengambil telur rebus secara rutin, ia akan memberikan anda banyak ‘karotenoid’ seperti ‘lutein’ dan ‘zeaxanthin’.

‘Karotenoid’ memainkan peranan penting dalam melindungi mata dari berbagai-bagai masalah kesihatan mata seperti penurunan kemampuan penglihatan. Umumnya terjadi pada orang dewasa ditambah faktor peningkatan usia.

2. Menjaga Kuku Agar Sihat dan Kuat

Telur rebus mengandungi sulfur yang tinggi. Ia merupakan sumber ideal vitamin D. Mineral, anti oksidan dan vitamin D yang terdapat di dalam telur yang direbus mampu membantu menjaga kesihatan dan kekuatan kuku agar tidak rapuh atau tidak mudah patah.

3. Meningkatkan Kesihatan Otak

Jika anda mengambil telur rebus secara rutin, ia dapat membantu meningkatkan kesihatan otak kerana telur rebus adalah sumber ‘choline’ yang baik iaitu zat yang sangat diperlukan untuk menjaga fungsi otak.

Dengan pengambilan sumber ‘choline’ yang terdapat di dalam telur dapat membantu menurunkan risiko penyakit otak seperti Alzheimer.

4. Menurunkan Berat Badan

Masih ramai yang tidak mengetahui bahawa telur rebus sangat efektif dalam membantu menurunkan berat badan. Selain itu, telur rebus juga mengandungi 80 kalori dan kaya dengan protein yang sangat sesuai diambil bagi anda yang sedang diet.

Anda tidak perlu bimbang kehilangan nutrisi dari makanan dengan pengambilan telur.

5. Sangat Baik Untuk Kesihatan Tulang

Kandungan vitamin D yang tinggi di dalam telur rebus dapat membantu penyerapan kalsium dan mengawal peningkatan kalsium dalam darah.

Oleh itu makanlah telur rebus secara rutin kerana ia mampu membantu tulang menjadi semakin kuat dan terhindar dari penyakit osteoporosis.

6. Elok Untuk Darah

Pengambilan telur rebus secara rutin juga dipercayai dapat membantu kesihatan jantung anda. Selain mencegah berlakunya pembekuan darah, secara tidak langsung dapat mencegah risiko saluran pembuluh darah tersebut tersumbat serta risiko diserang strok.

7. Mengurangkan Risiko Kanser Payudara

Telur rebus adalah sahabat yang baik kepada gadis atau kaum wanita dalam soal menjaga kesihatan payudara. Ini kerana ia dianggap mampu membantu menurunkan risiko penyakit payudara terutama kanser payudara.

Diet telur rebus sesuai dijadikan amalan harian dengan menu yang berbeza

Jadual Diet Telur Rebus

Berikut adalah jadual diet telur rebus untuk seminggu:

Isnin

Sarapan: buah-buahan dan 2 biji telur rebus
Makan Tengah hari: Sebiji epal hijau dan roti gandum penuh
Makan Malam: Salad dan ayam masak stim

Selasa

Sarapan: Buah-buahan dan 2 biji telur rebus
Makan Tengah hari: salad dan ayam panggang
Makan Malam: 2 biji telur rebus, salad dan oren / limau

Rabu

Sarapan: Buah-buahan dan 2 biji telur rebus
Makan Tengah hari: Keju rendah lemak, tomato dan roti/sandwich
Makan Malam: Salad dan ayam masak stim / sup ayam

Khamis

Sarapan: Buah-buahan dan 2 biji telur rebus
Makan Tengah hari: Buah-buahan
Makan Malam: Salad dan ayam masak stim / sup ayam

Jumaat

Sarapan: Buah-buahan dan 2 biji telur rebus
Makan Tengah hari: Sup sayur dan 2 biji telur rebus
Makan Malam: Ikan bakar dan salad / ulam

Sabtu

Sarapan: Buah-buahan dan 2 biji telur
Makan Tengah hari: Buah-buahan
Makan Malam: Salad & ayam masak stim / sup ayam

Ahad

Sarapan: Buah-buahan dan 2 biji telur
Makan Tengah hari: Ayam bakar/ayam masak stim bersama salad / sayur
Makan Malam: Sup sayur

PENUTUP

Selepas membaca artikel ini, jika anda mahu atau sedang dalam proses diet, eloklah masukkan telur rebus dalam jadual diet anda. Anda juga boleh menjadikan jadual di atas sebagai jadual diet anda. Disamping itu, anda juga telah menyerapkan semua yang berkaitan dengan khasiat pengambilan telur rebus ke dalam diri anda.

Rasa artikel ini bermanfaat? Silakan share dan jangan lupa like Daily Sihat

Dilarang copy