petua menghilangkan angin badan

Petua Mudah Menghilangkan Angin Dalam Badan Kita. Mesti Cuba!

Masalah kembung perut atau angin dalam badan bukanlah satu masalah yang asing dalam kehidupan seharian. Ianya boleh berlaku apabila seseorang mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat. Ini merupakan faktor utama permasalahan angin dalam badan yang boleh menggangu aktiviti harian.

Ramai dikalangan kita mengalami masalah ini, samada muda tua kecil besar dewasa atau kanak-kanak, Antara punca lain juga yang menyebabkam angin dalam badan ialah stress. Ini kerana stress menyebabkan tekanan darah menjadi tinggi dan darah tidak dapat menampung peredaran yang terlalu cepat lalu menjadikan lebihan sel darah di dalam salur peredaran darah tidak cukup oksigen.

Selain itu, asid yang berlebihan disebabkan oleh gaya pemakanan dan amalan yang tidak sihat seperti kurang bersenam dan merokok juga boleh meningkatkan risiko seseorang mengalami angin lebih dalam badan. Keadaan ini bukan sahaja menyebabkan angin lebih dalam badan, malah boleh mendatangkan sakit lain yang lebih kronik.

Kebiasaannya individu yang mengalami masalah angin dalam badan akan berasa lenguh, keletihan dan diselangi dengan rasa sakit perut serta sendawa tanpa henti. Ianya terjadi apabila angin di dalam badan yang bermula dari dalam perut kemudian mula merebak ke seluruh tubuh badan kita.

Antara simptom angin dalam badan yang kuat adalah sesak nafas yang mana disebabkan oleh keletihan kerana kekurangan oksigen di dalam badan. Selain itu, anda juga mungkin akan berasa pening dan susah tidur. Hal ini terjadi kerana kadar metabolisma badan kita mula menurun.

Air minuman ini telah diberikan cara-cara membuatnya oleh pembantu yang datang berkemas rumah, orang Indonesia,katanya dapat menghilangkan tidak sedap badan juga boleh membuang angin, hujan sejuk dingin kena sangat la dengan cuaca sekarang.

Minum suam-suam boleh juga memanaskan badan pun sedap juga tak pahit pun. Jom minum. Minuman Halia, Serai, Kulit Kayu Manis.

petua menghilangkan angin badan

Bahan yang diperlukan:

  • 2 cawan air
  • 2-3 ruas jari halia buang kulit dan diketuk
  • 1-2 btg serai diketuk diperdu
  • 1-2 btg kulit kayu manis
  • 5 biji cengkih
  • Gula melaka sekeping

Cara Penyediaan:

  1. Masuk kesemua bahan ke dlm periuk,masak sehingga mendidih.
  2. Minum ketika suam

Rasa artikel ini bermanfaat? Silakan share dan jangan lupa like Daily Sihat

Dilarang copy