Tumbuhan dengan nama saintifiknya Phaleria Macrocarpa dikenali juga dengan nama simalakama (Melayu/Sumatera), Makuto Dewo (Jawa).

Tanaman ini berasal dari Papua dan sudah terkenal berkhasiat dalam mencegah dan membantu proses penyembuhan berbagai macam penyakit antara lain seperti tekanan d4rah tinggi, meningkatkan vitalitis bagi penderita diabetes, kanser, gout, liver, alergi, ginjal, jantung, berbagai macam penyakit kulit, mengatasi ketergantungan ubat, rheumatik, insomnia, Meningkatkan stamina dan ketahanan terhadap influenza.(selsema)


Buahnya berkhasiat menghilangkan gatal (antipruritus) dan antikanser. Tetapi bijinya adalah ber4cun. Kandungan kimia daun mahkota dewa pula mengandungi antihistamin, alkoloid, saponin dan polifenol (lignan). Manakala kulit buah mahkota dewa mengandungi alkaloid, saponin dan flavonoid.

Alkaloid berfungsi sebagai detoksifikasi yang dapat meneutral r4cun di dalam tubuh. Polifenol, berfungsi sebagai anti-histamin (anti-alergi).

Saponin, menjadi sumber anti-bakteri dan anti-virus, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, meningkatkan vitalitis, mengurangi kadar gula dalam d4rah, mengurangi penggumpalan d4rah.

Flavanoid, melancarkan peredaran d4rah ke seluruh tubuh dan mencegah terjadinya penyumbatan pada pembuluh d4rah, mengurangi kandungan kolesterol serta mengurangi penimbunan lemak pada dinding pembuluh d4rah, mengurangi kadar risiko penyakit jantung koroner, mengandungi anti-inflamasi (anti-radang), berfungsi sebagai anti-oksidan, membantu mengurangi rasa sakit jika terjadi pend4rahan atau pembengkakan.

Kaedah Menggunakan Buah Mahkota Dewa

1. Teknik Rebusan

Rebus 20 keping hirisan buah mahkota dewa kering dengan tiga gelas air sampai mendidih, Kemudian tunggu sejuk, supaya semua ekstrat yang terkandung di dalam hirisan buah yang telah direbus keluar. Warna air rebusan seeloknya akan berwarna merah .

Jika berwarna agak kekuningan atau lebih pucat, itu menunjukkan kandungan air adalah berlebihan, tetapi ia masih boleh diguna.

Manakala untuk rebusan daun pula, rebus 3 helai daun dengan segelas air sampai mendidih, tunggu sejuk supaya warna klorofil daun melarut ke dalam air.

2. Teknik Rendaman

Rendam 10 keping hirisan buah mahkota dewa kering dengan segelas air panas. Tunggu hingga sejuk, baru minum. Sisa buah rendaman boleh ditambah dengan air panas untuk rendaman seterusnya sehingga habis sari patinya.

Panduan Penggunaan

Waktu Minum

Waktu yang paling disyorkan untuk meminum air rebusan mahkota dewa adalah sebelah malam sebelum makan.

Kekerapan Meminum

Bergantung kepada situasi peminum sendiri yang merasa bagaimana perubahan keadaan fizikal yang timbul kesan tindakbalas badan terhadap mahkota dewa. Jika kadar kehangatan yang timbul agak ketara, boleh rehat seketika selepas 3 atau 4 hari minum, rehat, 2 atau 3 hari, baru minum kembali.

Cara menyimpanan

Air rebusan boleh ditapis untuk disimpan sejuk di dalam peti ais untuk kegunaan seterusnya.

Penggunaan Mahkota Dewa Secara Khusus

Berikut adalah penggunaan Mahkota Dewa mengikut pengkhususan jenis penyakit:

Diabetes Mellitus

Kaedah:

 1. Ambil 5-6 buah mahkota dewa, iris dan cuci bersih.
 2. Rebus bahan dalam 5 gelas air, biarkan rebusan hingga air tersejat sehingga 3 gelas
 3. Tapis air rebusan, minum 3 kali sehari (masing-masing 1 gelas)

Kanser dan Tumor

Kaedah:

 1. Campur 5 gram isi buah mahkota dewa kering dengan 15 gram temu putih, 10 gram sambiloto(hempedu bumi) kering dan 15 gr cakar ayam kering, cuci bersih semua bahan
 2. Rebus semua bahan dalam 5 gelas air, biarkan rebusan hingga air tersisa 3 gelas
 3. Tapis air rebusan, tunggu sampai dingin dan minum 3 kali sehari masing-masing 1 gelas. Ramuan diminum 1 jam sebelum makan

Hepatitis

Kaedah:

 1. Campur 5 gram isi buah mahkota dewa kering dengan 15 gram pegaga, 10 gram sambiloto (hempedu bumi) kering dan 15 gram daun dewa, cuci bersih semua bahan
 2. Rebus semua bahan dalam 5 gelas air, biarkan rebusan hingga air tersejat sehingga 3 gelas
 3. Tapis air rebusan, tunggu sampai dingin dan minum 3 kali sehari masing-masing 1 gelas.

Rheumatik dan Gout

Kedah:

 1. Campur 5 gram isi buah mahkota dewa dengan 15 gram akar sidaguri, 10 gram sambiloto (hempedu bumi) kering, cuci bersih semua bahan
 2. Rebus semua bahan dalam 5 gelas air, biarkan rebusan hingga air tersejat sehingga 3 gelas
 3. Tapis air rebusan, tunggu sampai dingin dan minum 3 kali sehari masing-masing 1 gelas. Ramuan diminum 1 jam sebelum makan

Kesan Sampingan

Kesan sampingan yang boleh timbul akibat meminum air rebusan buah atau daun mahkota dewa buat pertama kali adalah rasa pening kepala. Ia bergantung pada kadar kepekatan air rebusan yang dibuat. Jika teramat pekat, kadar pening kepala agak ketara. Peminum harus bersabar dan bertahan kerana selepas meminum untuk kali yang kedua atau ketiga, keadaan akan menjadi stabil.

Tindakan Yang Perlu Diambil Jika keadaan Luar Biasa

 • Minum lebih air kosong bagi tujuan untuk mencair air rebusan mahkota dewa yang telah diminum.
 • Minum susu segar
 • Minum secara sedikit demi sedikit jika proses ingin berubat mahu diteruskan juga.
 • Berhenti minum air rebusan mahkota dewa kalo rasa tak leh tahan.

Peringatan

 1. Wanita mengandung ditegah daripada meminum air rebusan mahkota dewa.
 2. Wanita yang menjalani rawatan barah pangkal rahim juga tidak direkomen untuk minum air rebusan kerana kesan sampingan pend4rahan selain tindakbalas haba yang memanaskan badan agak berlebihan.
 3. Wanita dalam pantang dan h4id, kerana sifat mahkota dewa mencairkan d4rah boleh melambatkan kering d4rah.
 4. Mereka yang ada masalah skurvey, gusi akan ada berlaku pend4rahan. Kena sabar la.

Kalau rasa artikel ni bermanfaat silakan share dan jangan lupa like  Daily Sihat

Dilarang copy